Selo Starcevo i Veliki Bubanj

Starčevo
Administrativni podaci
DržavaSrbija
Upravni okrugBraničevski
OpštinaPetrovac na Mlavi
Stanovništvo
 — 2011.Pad 434
Geografske karakteristike
Koordinate44° 27′ 30″ SGŠ;21° 24′ 02″ IGD
Vremenska zonaUTC+1 (CET), leti UTC+2(CEST)
Aps. visina218 m
Starčevo na mapi Srbije
Starčevo
Starčevo
Starčevo na mapi Srbije
Ostali podaci
Pozivni broj012
Registarska oznakaPT

 

 

Starčevo je naselje u Srbiji u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2011.bilo je 434 stanovnika.

Zbijenog je tipa. U centru sela su i kuće jedna drugoj najbliže, do 50 m, a dalje od toga ima ih i do 400 m 

                                                                                                 Reljef                                                      

Starčevo se nalazi u okolini Velikog i Malog Bubnja na severu i severozapadu i sa dubočkanskim brdomna istoku. Kroz centar sela protiče potok Boljetin. Potok Bolnjak, što u ovaj utiče deli desnu stranu sela na dva dela. Tu, gde se ovi potoci sastaju, nalazi se centar sela. Starčevo nema ni jednu veću šumu jer su većina njih posečena.

Veliki Bubanj

Veliki Bubanj je brdo koje se nalazi u opštini Petrovac na Mlavi, u Braničevskom okrugu. Veliki Bubanj ima 380 m nadmorske visine, 202m u odnosu na okolni teren. Široko je u podnožju oko 18,2km. Zemljište oko Velikog Bubnja je na zapadu visoravno, a na istoku brežuljkasto. U regionu oko Velikog Bubnja brda su neobično česta. Na Velikom i Malom Bubnju su u 18. veku bila otkrivena nalazišta rude gvožđa.

Stanovništvo

Oko Velikog Bubnja ima oko 104 ljudi po kvadratnom kilometru što je relativno retko naseljeno. Najbliži veći grad je Petrovac. Naselja oko velikog Bubnja su Starčevo, Manastirica, Aljudovo, Crljenac i Ranovac.Stanovništvo je uglavnom vlaško i srpsko,čiji se jezici najviše i upotrebljavaju.

Klima

Klima je vlažna i suptropska. Najtopliji mesec je jul, na 24°C, a najhladniji februar, na 1°C. Prosečna količina padavina je 1.078 milimetara godišnje. Najvlažniji mesec je maj sa 166 milimetara kiše, a najmanje padavina je u avgustu sa 42 milimetra.

Front u prvom svetskom ratu

7. oktobra 1915. godine Braničevski i Podunavski okrug i okolinu je napadala 11. Nemačka armija koja se borila protiv 3. srpske armije predvođene generalom Pavlom Jurišićem Šturmom. Bubanj je po rečima Max von Gallwitz-a 7 puta padao iz ruke u ruku nemačkoj armiji i srpskoj armiji.

Povlačenje sa Velikog Bubnja i ponovno osvajanje Starčeva

Padom Vranjevca srpska armija je morala da se povuče sa područja velikog Bubnja. Srpskoj 3. armiji došla je u pomoć moravska divizija 2. poziva i 4. puk iz Zaječara. Na mestu Karaula u Ranovcu otpočeli su ponovnu borbu protiv nemačke 11. armije i oslobodili su Starčevo, međutim 25. oktobra 1915 je došla direktiva o povlačenju.